Datum för kursstarter 2018

Kurs 4 - 28 augusti är inställd och vi planerar att dra igång med nästa kurs i januari 2018. Mer info kommer inom kort. 2018 kommer vi att genomföra licensutbildningar enligt SFU-konceptet som är framtaget av Svenska Fallskärmsförbundet.

Gör en intresseanmälan (denna är inte bindande!) genom att ringa 076-115 15 88 eller mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

Har du undrat varför människor hoppar fallskärm? Det är en svår fråga att besvara, det måste upplevas. Med en fallskärmslicens i handen är det bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan hitta på i luften.

Gemenskapen i klubben och i luften är unik. Certifikatet du får efter genomförd och godkänd kurs är giltigt i många andra länder förutom Sverige.

Välkommen till oss! 

Kursupplägg

Du måste vara minst 15 år samt ha målsmans tillstånd om du är under 18 år.

Du måste vara fullt frisk och intyga detta med ett särskilt läkarintyg (du får info om detta på kursintrot)

På grund av begränsningar i utrustningen får du max väga 115 kg.

Kurspriset är 4995 kr och då ingår 6 st hopp, medlemsavgift till klubben och fallskärmsförbundet, försäkring och teoribok. Det som tillkommer är kostnad för läkarundersökning, ca 400 kr. 

Hela kursen kräver 24 godkända hopp med olika svårighetsgrad så när du är klar med hela kursen bör du ha spenderat ca 10 000 kr totalt.

Kursupplägget är uppdelat på 8 tillfällen där vi går igenom allt som krävs och står i boken som ingår i kursavgiften:

Kapitel: 1 Fallskärmshoppning

Kapitel: 2 Utrustningen

Kapitel: 3 I och runt flygplanet

Kapitel: 4 Spotting

Kapitel: 5 Uthoppet

Kapitel: 6 Att lösa ut fallskärmen

Kapitel: 7 Vingens egenskaper & manövrering

Kapitel: 8 Att ta sig till landningsplatsen

Kapitel: 9 Landningen

Kapitel: 10 Turbulens

Kapitel: 11 Landning utanför hoppfältet

Kapitel: 12 Felfunktioner

Kapitel: 13 Reservdraget

Kursen är indelad på en kväll i veckan, alternativt komprimeras det till ett par helger:

Vid ett av kurstillfällena görs läkarundersökningen.

Totalt lägger vi ca 30 timmar på teori och övning. Det kan verka som många kurstillfällen men tanken bakom detta är att om någon kanske missar ett tillfälle och då finns det reservdagar. Vi tänker också att något tillfälle kan vi kolla på hoppar-filmer som Cutaway, Dropzone etc.

Sedan fortsätter vi schemalägga utbildningshoppen en bit fram i utbildningen.

Introduktion

Östersunds fallskärmsklubb erbjuder det vi kallar konventionell kurs med 24 utbildningshopp som leder fram till en A-licens. Under den teoretiska grundutbildningen som består av en teoretisk och en praktisk del får du lära dig det du behöver om fallskärmen, hur man styr, landar och packar den. Du får träna uthopp och fallställningar i fritt fall och du får kunskap om säkerhet, aerodynamik och väder. Alla teorikurser hålls i vår klubbstuga på Optands flygfält strax utanför Östersund. På kursstarten så lägger vi tillsammans vilka datum som vi ska genomföra kursen.

Efter genomförd teoretisk grundutbildning, det vill säga när du skrivit godkänt teoriprov samt att du är godkänd för hoppning av din kursledare, ska du göra ditt första fallskärmshopp. Innan du får hoppa måste du även ha genomgått en läkarundersökning (underlag för läkarintyg får du av din kursledare). Priserna finner ni på klubbens officiella prislista.

Vad ingår i den teoretiska grundutbildningen?

 • Medlemskap i Östersunds Fallskärmsklubb.
 • Kurslitteratur, boken ”Lär dig hoppa fallskärm”
 • Medlemskap i Svenska Fallskärmsförbundet & Svenska Flygsportförbundet
 • Försäkring
 • Svensk Fallskärmssport, Svenska Fallskärmsförbundets medlemstidning med reportage och bilder.

Konventionell kurs

Utbildningen omfattar 24 godkända hopp enligt en fastställd utbildningsplan. Du lär Dig styra Din fallskärm, frifall med svängar och volter, samt formationshoppning. För att få en fallskärmslicens skall Du avlägga 24 st godkända fallskärmshopp, som vi bedömer från marken med kikare, eller direkt från flygplanet. Utbildningen är upplagd stegvis vilket innebär att Dina första hopp sker med en automatlina kopplad till flygplanet som löser ut Din fallskärm. Uthoppshöjden är då 1000 meter. Sedan återstår en behaglig resa på några minuter i Din fallskärm tills Du står med fötterna på jorden igen. Därefter följer du i egen takt, en s.k. stegringsplan. Stegringsplanen består av 24 hopp (med ökande svårighetsgrad), som lär dig behärska din kropp i fritt fall samt flygning och landning av fallskärmen. Efter godkända automathopp får Du göra Ditt första fria fall, stegvis utökas frifallstiden efter ett antal hopp. På slutet av Din stegringsplan kommer Du att hoppa från 3000 meter, med ca 40 sekunders fritt fall...

Varje hopp måste vara godkänt för att du ska få fortsätta på nästa. Som avslutning på utbildningen så hoppar du tillsammans med en instruktör för att göra ditt första formationshopp. Det är upp till eleven att göra sina 24 st godkända utbildningshopp när det passar. Efter påbörjad kurs återbetalas ingen del av kursavgiften.

Ålder och hälsokrav

Minimiåldern för att hoppa fallskärm är 15 år. Om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd. För att få hoppa fallskärm krävs det att du genomgår en läkarundersökning som skall vara klar före första hopp. Du måste vara frisk, vilket bl a innebär att du inte får lida av någon epileptisk sjukdom eller ha svårare sjukdomar i luftvägarna. OBS! Läkarundersökningen ingår inte i kursavgiften. På grund av begränsningar i utrustningen får du max väga 115 kg.

Hur lång tid tar det att gå kursen?

Det är tyvärr omöjligt att säga hur lång tid en utbildning tar, allt beror på vädret, vind och hur snabbt eleven lär sig. Under ultimata förhållanden kan en konventionell utbildning göras klar på en vecka och en intensivkurs under en helg. Svenskt väder kan dock som bekant vara nyckfullt och med maximal otur kanske man blir stående på backen en vecka i sträck...

Efter kursen och som färdig fallskärmshoppare, när du klarat den konventionella kursens 24 hopp, får du A-licens och kan börja hoppa på egen hand. Du är nu licensierad Skydiver med hela världens hoppfält framför dig.

Vad kostar det?

Aktuella kurspriser hittar du i klubbens officiella prislista. Det som tillkommer är en läkarundersökning som du som elev får stå för.

Innan hopp efter årsskifte skall du (gäller alla hoppare inklusive elever) också betala årsavgifter till: Svenska fallskärmsförbundet, Östersunds fallskärmsklubb, Svenska flygsportförbundet.

Hur anmäler jag mig?

Först till kvarn gäller. Anmälan går till på följande sätt:

 • Du mejlar till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och skriver att du är intresserad.
 • När tillräckligt många har anmält intresse så fixar vi en informationsträff där vi berättar om hoppningen
 • Vi delar ut information innehållande villkor för fallskärmskurs.
 • Bestämmer du dig för att gå en fallskärmskurs så fyller du i anmälan som följer med informationen. Det är följande:
  • Förnamn,
  • Efternamn,
  • Personnummer,
  • Utdelningsadress,
  • Postnummer,
  • Ort,
  • Telefonnummer,
  • E-postadress samt
  • vilken månad du vill börja: (T.ex. februari).

Sedan möts vi på det första kurstillfället och där tecknas avtal för den fallskärmskurs som du vill gå. Du är anmäld till kursen och har en garanterad plats först när du har betalat in kursavgiften. Det är när avtalet är underskrivet som du är bunden till att betala kursavgiften.

Vi stöttas avVill du sponsra?

Vill du stötta klubben och fallskärmssporten? Du kan få din logotyp här, länkad till din hemsida! KLICKA för mer info!

Östersunds fallskärmsklubb

Optands flygfält 130

831 92 Östersund

Organisationsnummer 893200-4388

Bankgiro: 933-8773

SWISH: 123 449 0710

Tel: 073-831 08 13

tandem@ofsk.net

ordforande@ofsk.net

styrelsen@ofsk.net